Toelatingseisen en vrijstellingen HBO-pedagogiek

De vereiste vooropleiding voor de HBO-pedagogiek is het diploma HAVO, MBO (niveau 4) of een opleiding van vergelijkbaar of hoger niveau. Als u niet beschikt over de vereiste vooropleiding kunt u via een toelatingsonderzoek tot de opleiding worden toegelaten (kosten 15,-). In de praktijk melden zich ook veel HBO-afgestudeerden aan voor de opleiding HBO-pedagogiek.

Vrijstelling
Voor een groot aantal opleidingen bestaan door de examencommissie geaccordeerde richtlijnen voor vrijstellingen. Wanneer studenten een opleiding hebben gevolgd die niet is opgenomen in deze richtlijnen wordt er, indien van toepassing, individueel een inpassingsplan gemaakt.

Bent u afgestudeerd aan een verwante HBO-opleiding (PABO, HBO-J, HBO-IW, HBO-V, HBO-MW/MWD, HBO-CMV, HBO Psychologie, SPH, Lerarenopleiding) dan komt u in aanmerking voor een vrijstellingsregeling zoals opgenomen in de richtlijnen van de examencommissie. Het is voor sommige opleidingen mogelijk dat u door de omvang van de vrijstellingen het programma in twee of tweeënhalf jaar in plaats van vier jaar kunt afronden.

Met een verwante MBO-opleiding niveau 4 (o.a. MBO-IW, MBO-SPW, MBO-SAW) kunt u in aanmerking komen voor een halve stage-vrijstelling.

Voor het verkrijgen van de vrijstelling(en) dient u contact op te nemen met de studiecoördinator mw. A.A. Slijkhuis, a.a.slijkhuis@rug.nl.