Toelatingseisen en vrijstellingen Pedagogiek

Toelatingseisen

De vereiste vooropleiding voor de opleiding Pedagogiek is het diploma havo, mbo (niveau 4) of een opleiding van vergelijkbaar of hoger niveau. Als je niet beschikt over de vereiste vooropleiding kun je via een toelatingsonderzoek tot de opleiding worden toegelaten (kosten € 25,-). In de praktijk melden zich ook veel hbo-afgestudeerden aan voor de opleiding Pedagogiek.

Vrijstellingen

De opleiding Pedagogiek duurt 4 jaar, maar als je bent afgestudeerd aan een verwante hbo-opleiding kom je in de meeste gevallen in aanmerking voor vrijstellingen. Deze vrijstellingen worden individueel verleend en gelden voor een diploma jonger dan 15 jaar (voor oudere diploma’s kan bepaald worden dat er enkele vrijstellingen vervallen). Een aantal voorbeelden van verwante vooropleidingen zijn: pabo, hbo-V, hbo Psychologie, SPH, Social Work en een Lerarenopleiding. Ook met een universitaire Bachelor of Master Pedagogiek of Onderwijswetenschappen kom je in aanmerking voor vrijstellingen.

Voor het verkrijgen van vrijstellingen en voor verdere vragen kun je je wenden tot de studiecoördinator, mw. M. van Oostwaard MSc, m.van.oostwaard@rug.nl.