Toelatingseisen en vrijstellingen HBO-pedagogiek

De vereiste vooropleiding voor de HBO-pedagogiek is het diploma HAVO, MBO (niveau 4) of een opleiding van vergelijkbaar of hoger niveau. Als je niet beschikt over de vereiste vooropleiding kun je via een toelatingsonderzoek tot de opleiding worden toegelaten (kosten 25,-). In de praktijk melden zich ook veel HBO-afgestudeerden aan voor de opleiding HBO-pedagogiek.

Vrijstelling

Voor een groot aantal opleidingen bestaan door de examencommissie geaccordeerde richtlijnen voor vrijstellingen. Wanneer studenten een opleiding hebben gevolgd die niet is opgenomen in deze richtlijnen wordt er, indien van toepassing, individueel een inpassingsplan gemaakt.

Ben je afgestudeerd aan een verwante HBO-opleiding, bijvoorbeeld PABO, HBO-V, HBO-MW/MWD, HBO Psychologie, SPH, Lerarenopleiding, dan kom je in aanmerking voor een vrijstellingsregeling zoals opgenomen in de richtlijnen van de Examencommissie. Het is voor sommige opleidingen mogelijk dat je door de omvang van de vrijstellingen het programma in twee of tweeënhalf jaar in plaats van vier jaar kunt afronden.

Voor het verkrijgen van de vrijstelling(en) kun je contact op te nemen met de studiecoördinator mw. M. van Oostwaard MSc., m.van.oostwaard@rug.nl.